onsdag 24 februari 2010

Sjukt.

02:57:
Absolut tystnad, sånär som på knäppandet i det där elementet som alltid knäpper.
Tillstånd: Näst intill medvetslöshet.

Så bryts tystnaden. Någon ropar. Är det i drömmen eller den verkliga världen? Lättar huvudet något från kudden för att lokalisera, bedöma. Det är bestämt Albin. Vad vill han?

"MAMMA!!!! Jag kan inte andas!!!!" tjuter han.

Jag vet inte något som kan få mig så klarvaken så fort som sjuka barn klockan tre på morgonen. Där sitter han i sin säng, förtvivlad och panikslagen över känslan att plötsligt inte kunna andas. Krupphostan har hängt med honom i flera år nu, och dyker upp som på beställning vid varje närmande av förkylning, men den här gången låter det värre än vanligt. Varje andetag är en kraftansträngning; det piper och väser om honom.

Ringer sjukvårdsrådgivningen - får några konkreta råd - luftrörsvidgande? Nej, det är slut.. -avvakta- blir det värre-åk in akut. Under samtalet lugnar det ner sig betydligt, även om han fortfarande låter illa. Somnar om bredvid tröskverket till son, vaknar någon timme senare när det är dax att gå upp, konstaterar att det blir vab idag.

Ringer vårdcentralen i Finspång i hopp om att samtalet ska generera i ett inringt recept på luftrörsvidgande att hämta ut och ha i beredskap nästa gång 02:58. Det gör det inte. Den ansvariga läkaren är i Rejmyre under dagen.
"Vad bra då, eftersom jag bor i Rejmyre! Himla smidigt!" Nejnej, det gäller endast bokade besök, varför göra det enkelt?

Nej, det blir läkarbesök i Finspång kl. 14:00. En väsentlig skillnad med pojken klockan 14:00 jämfört med 02:58, är att han då andas relativt normalt. Och medicinen jag vill ha är ju mot hur han andas tre på natten, men så dags har jag ju ingen större lust att släpa ut honom för att åka till akuten och vänta i massa timmar för att sedan på två minuter få utskrivet recept på luftrörsvidgande som jag ändå inte kan hämta ut före nästkommande morgon.

Knasigt.

1 kommentar:

puman sa...

lillemannen då...
Hoppas han blir av med det dära.

tänker på dig annars...=)

Pöss