onsdag 21 januari 2009

Las-listor och sånt...

Jag vet inte om det är resultatet av en rad tillfälligheter, ren ironi, eller noga uträknat, så jag gör mitt bästa för att inte fundera så ingående på det, och utgår därför från fakta:

Jag går på ett vikariat som kommer att sträcka sig fram till hösten, och har gjort det sedan i maj. (Innan det kom jag från andra vikariat som sträckt sig från juni året innan.)
Den 14:e februari kommer mitt vikariat lämnas i områdeschefens händer, då hon har anställda inom kommunen som är övertaliga. (Det har till och från varit övertalighet innan också, men inget jag har behövt stå tillbaka för).

Jag vet alltså inte om hon redan har en tilltänkt till min plats, eller om jag kommer få gå kvar tills det kommer någon, men beskedet just nu är att det då är bye bye månadslön, och tillbaka till att jaga timmar igen.

Nu kommer själva poängen:
Normalt sett, speciellt dagar och tider som dessa, når man fast anställning inom kommunen genom LAS-listan. (Lagen om Anställningsskydd)
721 dagar ska man ha skrapat ihop (på vilken tid?), sedan är kommunen skyldig att anställa dig. Vid månadslön får du tillgodoräkna alla dagar i månaden, vid timlön endast de dagar du arbetar.

Jag har den 14/2, när vikariatet upphör, avverkat 697 dagar, och har således 24 dagar kvar till fast anställning. 24 dagar. Inte ens en månad.

Tillfällighet, ironi eller uträknat, jag vet inte. Jag väljer dock att tro på min chef när hon säger att hon har gjort sitt bästa för att hålla mig kvar så länge som möjligt.

Men finns det NÅGON annan arbetsgivare som tillämpar den här metoden?

5 kommentarer:

puman sa...

Jag är förvirrad....! Tycker att LAS-lista o shit inte ska påverka vem som får gå...

GO GIRL!!

emil sa...

Surt med bara 24dagar kvar till fast.. Måste tyvärr säga att jag tror att de e uträknat, jag har inte så höga tankar om kummunen som arbetsgivare.. E dock säker på att du kommer så något annat klokt:)
kram

Ann-Sofie sa...

Karin! Är du förvånad? Kommun i ett jävla nötskal!!

Karin sa...

Nej, jag är inte speciellt förvånad egentligen.. Men det slår mig återigen att jag är alltför godtrogen och naiv alldeles för ofta.

Rickard sa...

Karin.
Du har företrädesrätt till vikariat inom kommunen eftersom du ligger så högt upp på LAS listan.

slår just nu i arbetsrättsboken... återkommer på tisdag när jag kommer tillbaka från ledighet med § i LAS du kan använda mot kommunen för att hävda din rätt till vikariat och en tillsvidareanställning.

De gjorde samma sak mot mig och mot Janet. Norrköpings kommun har satt det i system och det är Lars Karlsson och områdeschefen som är ormarna i detta drama. Men står på dig.

som sagt återkommer..

//Rickard
våning 3