torsdag 5 februari 2009

5-årskontroll

Var på 5-årskontroll med min studsboll idag. Det var en sån där slutbesiktning innan skolan tar vid i höst, om den nu kommer att göra det, det är lite oklart för tillfället.

Det enda han behövde göra under större delen av besöket var att sitta stilla på en stol och lyssna och svara på några frågor.
Bara att sitta stilla är skitjobbigt för honom. Att dessutom behöva lyssna-tänka-svara är i det närmaste outhärdligt, något som märktes ganska snart;
Benen började vifta sporadiskt, blicken for över rummet för att hitta något mer intressant, för att sedan ta fäste på en väggtermometer.
Av med gummistövlarna, skjut stolen intill väggen, upp på stolen, blås på termometern.

- Mamma, kolla, nu blir det varmare!
- Mm..Fint.. Kan du sätta dig ner igen?

Sköterskan tittade på honom och tillade att han verkar vara en uppfinningsrik liten man. Jo, det kan man ju lugnt säga.
Ner på stolen igen, bak-och-fram. Får syn på en kulram. Försöker sitta stilla, men tappar kontrollen över benen. Måste hämta kulramen. Om jag kan räkna? Klart jag kan. Räknar till fyrtiotio, inser att det blir fel, men kan inte fokusera på räkningen längre, för jag har fått upp ögonen för tantens klocka som hänger på bröstfickan. Får jag se på den? Åh, det får jag.

Under tiden pratar vi om och med honom, och konstaterar det uppenbara: Killen har svårt att fokusera och koncentera sig under längre stunder.
På dagis hänger han hellre med de yngre barnen än de andra 5-åringarna, de han förväntas börja skolan tillsammans med i höst.

Nu händer följande: Dagis kontaktar specialpedagog för att få råd om hur vi ska göra; Vänta ett år med att börja skolan, eller tro att han kan fixa det, med hjälp. Barnpsykolog finns också att tillgå för tips, stöd och råd.

Jag tycker det är skitsvårt; Jag vill ju inte att han ska kastas in i något som han inte är redo för, hans hjärna kanske behöver en stund till på sig att mogna och utvecklas. Samtidigt kanske han "växer in i rollen" så att säga, om han bara får det stöd och hjälp han kan behöva för att fixa skolan.

1 kommentar:

puman sa...

Hm...lurigt sån´t här. Jag tycker heller inte han ska kastas in i n´åt. Inget barn ska kastas in i saker dom inte är mogna för. Varje barn har ju sin tid...
Vad att göra? Avvakta o se...ta den hjälp o råd ni får.

kram på sej