fredag 15 maj 2009

Älgjakt

Har de senaste dagarna fått span på ett gäng älgar som håller till några kilometer härifrån. De är på ungefär samma ställe varje kväll och således inte svåra att hitta. Det kanske funkar i skogen så som det gör i stan: Man hittar ett favorithak och håller sedan fast vid det. Bästa björkskotten och renaste kärrvattnet, varför byta liksom?
En av dem kommer inte att få leva länge till om han fortsätter komma fram sådär ogenerat till vem som helst, det är ju ett som är säkert, och det förklarade jag för honom igår, men han är nog mest förvirrad just nu, bortstött av morsan till förmån för en ny.. ...ny.... kull? vad heter det när älgar föder? Eller det som kommer ut alltså? Avkomman.
Ett stycke längre bort, i kanten av ett fält, där skogen tar vid, hittade vi en bäverhög. Det är precis vad det låter som, en hög med bävrar, närmare bestämt två stycken. Plötsligt lät det inte alls så mycket längre, men vet ni hur stora bävrar är, eller?! De är typ skitmycket större än vad jag trodde.
Hur det kommer sig att de ligger döda, prydligt staplade på varandra är lite oklart, men jag skulle tippa på att det är någon som ville ha sitt vatten ifred, utan fördämningar och har således gjort sig av med anledningen till fördämningarna. Ungefär som maffian, fast i skogen.
Jag menar, jagar man på ett "normalt" sätt så ser man väl till att ta reda på det man skjuter? Tycker man bara att det är lattjo att skjuta hejvilt så kan man väl samla ihop ett gäng likasinnade och göra det på varandra istället, och ge fan i djuren.

Jag tycker att det vore en bättre idé att flytta om det inte passar, bävern var där först! Åtminstone gräva en ny sjö till dem , ge ett alternativ istället för avrättning.

Det låter en smula ologiskt att en varg eller annat rovdjur skulle ha gjort det, de borde ju ha ätit upp, och inte hållt med skafferi på det viset?

2 kommentarer:

Cattis sa...

Kalv.
Älgkon får en ny kalv.

Stackars bävrar förresten. Undrar vad eller snarare vem som hänt dom ?

Karin sa...

Jo.. Men om hon får en hel drös med kalvar, typ två stycken? Är det en kalvkull då?
Eller får hon helt enkelt bara en åt gången?